Loopanalyse & Sprongkracht (Optojump)

Wat is optojump?

Optojump is een manier om de kracht van iemand te meten door middel van het meten van de reactiesnelheid van het lichaam op bepaalde bewegingen. Optojump bestaat uit een rij met lichtgevoelige sensors die op de grond worden geplaatst. De persoon die de test ondergaat loopt of springt over de sensors heen, waarbij de sensors de bewegingen van de benen en het lichaam meten.

Hoe wordt een krachtmeting met optojump uitgevoerd?

Er zijn verschillende manieren om een krachtmeting middels Optojump uit te voeren. Een veelgebruikte manier is het meten van de reactiesnelheid van iemand tijdens het verticaal springen. De persoon die de test ondergaat springt vanuit stilstand zo hoog mogelijk en landt op de sensors. De sensors meten de bewegingen van de benen en het lichaam tijdens het springen en de landing, en geven deze gegevens door aan een computer.

De uitslag van de optojump test

De uitslag van de test geeft de reactiesnelheid van iemand weer, wat een indicatie is van de kracht van het lichaam. Een hogere reactiesnelheid betekent dat iemand sneller kan reageren en kan bewegen, wat kan wijzen op een hogere kracht. De test kan worden gebruikt om het trainingsprogramma van iemand aan te passen of om het verloop van de kracht van iemand te volgen. Het kan ook worden gebruikt om te bepalen of iemand geschikt is voor bepaalde sporten of activiteiten.