Inspanningstest incl ademhalingsanalyse

Wat is een inspanningstest?

Een inspanningstest met ademhalingsanalyse is een manier om de conditie van iemand te meten tijdens intensief fysiek werk door middel van het meten van de ademhaling van die persoon. De test wordt doorgaans uitgevoerd op een loopband, roeimachine of fietsergometer.

Wat wordt er gedaan tijdens de inspanningstest?

Tijdens de test wordt de persoon die de test ondergaat aangezet om steeds harder te gaan werken, terwijl zijn of haar hartslag, ademhaling en zuurstofopname worden gemeten. De ademhaling van de persoon wordt gemeten door middel van een gasanalyseapparaat dat de concentratie van zuurstof en koolstofdioxide in de uitgeademde lucht meet.

De uitslag van de inspanningstest

De uitslag van de test geeft inzicht in het vermogen dat een sporter kan leveren Een hogere zuurstofopname tijdens de test kan bijvoorbeeld wijzen op een betere conditie. De test kan worden gebruikt om het trainingsprogramma van iemand aan te passen of om het verloop van de conditie van iemand te volgen. Het kan ook worden gebruikt om te bepalen of iemand geschikt is voor bepaalde sporten of activiteiten.