Submaximale inspanningstesten

Wat is een submaximale inspanningstest?

Een submaximale inspanningstest is een manier om de fysieke conditie van iemand te meten zonder dat die persoon tot het uiterste moet gaan. In tegenstelling tot de VO2 max test, die gericht is op het meten van de maximale zuurstofopname van iemand, is de submaximale inspanningstest gericht op het bepalen van de hartslag van iemand bij een bepaalde inspanning.

Hoe wordt een submaximale test uitgevoerd?

Er zijn verschillende manieren om een submaximale inspanningstest uit te voeren. Een veelgebruikte manier is de "talk test". Tijdens deze test loopt de persoon die de test ondergaat op een bepaalde snelheid op een loopband of fietsergometer, terwijl hij of zij tijdens het lopen of fietsen een gesprek voert met de tester. Als de persoon nog steeds comfortabel kan praten zonder buiten adem te raken, betekent dit dat hij of zij nog niet tot het uiterste gaat. De tester kan dan de snelheid of de weerstand op de loopband of fietsergometer verhogen totdat de persoon moeite heeft om te praten zonder buiten adem te raken. Op dat moment is de hartslag van de persoon op zijn hoogst en kan deze worden gemeten.

De uitslag van een submaximale test

Natuurlijk weer met een uitgebreide rapportage met tekst en uitleg hoe je er voor staat, en waar je kunt verbeteren. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden aan submaximale inspanningstesten, afhankelijk van wat jouw doelen zijn.

De uitslag van de submaximale inspanningstest kan worden gebruikt om het trainingsprogramma van iemand aan te passen of om het verloop van de fitheid van iemand te volgen. Het kan ook worden gebruikt om te bepalen of iemand geschikt is voor bepaalde sporten of activiteiten.