VO2 max test

Wat is VO2 max?

De VO2 max test is een manier om de maximale hoeveelheid zuurstof te meten die iemand tijdens intensief fysiek werk kan gebruiken. De test wordt vaak gebruikt om de aerobe fitheid van iemand te beoordelen. De test wordt doorgaans uitgevoerd op een loopband, roeimachine of fietsergometer. De persoon die de test ondergaat zal worden aangezet om steeds harder te gaan werken, terwijl zijn of haar hartslag, ademhaling en zuurstofopname worden gemeten. De test duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

De doelstelling van een VO2 max test

De VO2 max test is vooral interessant als je doelen hebt gesteld en je wilt weten hoe je het beste kunt trainen om die doelen te halen. Je kunt de test afnemen om simpelweg eens te weten hoe je er bijvoorbeeld conditioneel voor staat. Je kan hierdoor inzicht krijgen je VO2 max in verhouding tot je leeftijd en gezondheid. De test is vooral interessant als je doelen hebt gesteld en je wilt weten hoe je het beste kunt trainen om die doelen te halen. Altijd maar max trainen is zeker niet de beste manier. En dan is het erg interessant om te weten wat je omslagpunten zijn. Dit geeft je antwoord in wanneer je lichaam van vetverbranding naar koolhydraatverbranding gaat. Ook kan je hiermee inzichtelijk krijgen wanneer er in verzuring optreed bij een sporter.

Wat kom je te weten door een VO2 max test?

  • Jouw VO2 max

  • Omslagpunten in jouw lichamelijke sport processen

Wat kun je verwachten voorafgaand de test?

Voorafgaand bij de test krijg je een tweetal vragenlijsten toegestuurd. Een van deze vragenlijsten  bevat vragen omtrent je  gezondheid, en de ander betreft de huidige trainingsintensiteit en welke sport doelstelling je wilt halen. Bij Next Level gaan we dit samen doornemen en eventuele trainings mogelijkheden doornemen hoe jij je doelen kunt bereiken.

Wat moet je meenemen voor de VO2 max test?

Voor de test zelf neem je je sportkleding mee die je normaal ook gebruikt, dus je fietskleding of hardloopkleding, met je eigen schoenen. In geval van je fiets willen we ook vooraf een indicatie van de maten van je fiets, om de gegevens nog beter te laten aansluiten op jouw fietsprofiel.

De uitslag van jouw VO2 Max overzichtelijk in een rapport

De uitslag van de test geeft de maximale hoeveelheid zuurstof (VO2 max) weer die iemand kan gebruiken tijdens intensief fysieke arbeid. Hoe hoger de VO2 max, hoe beter de aerobe fitheid van iemand is. Een lage VO2 max kan wijzen op een lage aerobe fitheid en kan een risico vormen voor bepaalde gezondheidsproblemen.

Na de test krijg je een rapport waarin duidelijk staat wat je VO2 max is en waar je omslagpunten zijn. Op basis daarvan krijg je een globaal trainingsadvies waar je een heel eind mee kunt komen. Mocht je meer begeleiding willen is heel veel mogelijk in overleg.

De VO2 max test kan worden gebruikt om het trainingsprogramma van iemand aan te passen, om te bepalen of iemand geschikt is voor bepaalde sporten of om het verloop van de fitheid van iemand te volgen. Wil jij nou meer inzicht in jouw sportprestaties? neem dan vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden!

Wil je meer van ons weten?

Het beste uit jezelf halen, daar gaan wij je bij helpen. Doelgerichter trainen om jou als sporter naar het volgende niveau te helpen.

Neem contact met ons op